UDRUGA DIJALIZIRANIH I TRANSPLANTIRANIH BOLESNIKA SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE

O nama

Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Splitsko-dalmatinske županije je neprofitna udruga civilnog društva. Područje djelovanja udruge je u zdravstvenom i humanitarnom sustavu. Udruga okuplja članove koji se liječe dijalizom ili su transplantirale bubreg i članove njihovih obitelji, sa područja Splitsko-dalmatinske županije i drugih susjednih županija.

Novosti

Dani otvorenih vrata KBC split

24.11.2023. Akcije Novosti Obavjest

Nakon uspješnog prvog termina akcije i velikog odaziva građana, organizira se i drugi termin. Besplatni probir na kroničnu bubrežnu bolest u bolesnika sa šećernom bolesti održati će se:

25. i 26. studenog 2023. (subota i nedjelja)

od 8 do 15 sati (Firule, Centralni laboratorij)

Probir uključuje: mjerenje arterijskog tlaka, mjerenje snage mišića, laboratorijske pretrage krvi te urina i procjenu sastava tijela.

Naglašavamo da je probir predviđen samo za bolesnike sa šećernom bolesti.

Pozivamo sve zainteresirane koji ispunjavaju navedeni da se prethodno naruče za termin na telefonski broj 021/ 557 642 svakim radnim danom od 13:30 do 15:30 (narudžba obavezna!).

Obilježen Svjetski dan dijabetesa

Akcije Novosti Obavjest

Zajedno s partnerskom udrugom Zdravi dan, sudjelovali smo u javno zdravstvenoj aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa koja je održana 15. studenog u TC Joker u Splitu.

Veliki broj naših sugradana na taj je način kontrolirao svoje zdravstveno stanje i dobio savjete liječnika i nutricionista vezano za tlak, šećer, kolesterol i drugo.

Pozivamo vas na predavanje izv. prof. dr. sc. Josipe Radić naziva:

Šećerna bolest –

 upoznaj rizike

dijabetička bolest bubrega 

Predavanje će se održati 13.11.(ponedjeljak) u 14 sati na Medicinskom fakultetu u dvorani B102.

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenog dvadeset i prvu godinu zaredom, sukladno preporuci Međunarodne dijabetičke federacije (engl. International Diabetes Federation). Tema obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti 2021.-2023.. godine je Dostupnost zdravstvene zaštite a fokus ovogodišnjeg obilježavanje je na dostupnosti edukacije o šećernoj bolesti sa sloganom Edukacijom do bolje sutrašnjice.

Skupština će se održati 08.rujna (petak) 2023. u prostoru Udruge na adresi Šoltanska 1, s početkom u 11,00 h i prijedlogom Dnevnog reda:

1. Izvještaj o radu Udruge u proteklom razdoblju, usvajanje financijskog
poslovanja za 2022. godinu
2. Prijedlog Financijskog plana i Programa rada za 2024. godinu
3. Razrješenje tijela udruge
4. Izbor tijela udruge
5. Imenovanje osoba ovlaštenih za zastupanje
6. Razno

Molimo Vas da svoj dolazak obavezno najavite na broj 098/1870751 tajnici Udruge Marini Bogdanović.

Obilježavanje Svjetskog dana hipertenzije

15.05.2023. Akcije Novosti Obavjest

Povodom obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije 17.05. naša Udruga pridružuje se u akciji Udruzi Zdravi dan, te će se provoditi dvije akcije mjerenja šećera, tlaka i sastava tjelesne mase.

Ljekarna Splitsko – dalmatinske županije, Solin od 9 do 12 sati

Ljekarna Pablo, Žrnovnica tijekom popodneva 

Obilježavanje Svjetskog dana hipertenzije pokrenula je Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije 2005. godine, s ciljem podizanja svijesti, informiranja i edukacije opće populacije o prevenciji, otkrivanju i liječenju hipertenzije te posljedično prevenciji moždanog i srčanog udara, te drugih srčanih i bubrežnih bolesti.

Od 2018. godine se cijeli mjesec svibanj proglašava „Mjesecom mjerenja krvnog tlaka“. Ovu globalnu kampanju vodi također Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije u suradnji s Međunarodnim društvom za hipertenziju. Svrha ove javnozdravstvene kampanje je rano otkrivanje visokog krvnog tlaka. Povišeni krvni tlak ili hipertenzija je tiha bolest, koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome, sve dok se ne razviju oštećenja organa.

NAŠE PROJEKTE PODUPIRU I ZAHVALJUJEMO IM: