UDRUGA DIJALIZIRANIH I TRANSPLANTIRANIH BOLESNIKA SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE

Blog

Poziv na Izvještajnu skupštinu

27.04.2024. Novosti Obavjest

POZIV NA IZVJEŠTAJNU SKUPŠTINU

UDRUGE DIJALIZIRANIH I TRANSPLANTIRANIH BOLESNIKA

SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE

03. svibnja 2024. u prostoru Udruge na adresi Šoltanska 1,
s početkom u 11,00 h i prijedlogom Dnevnog reda:

1. Izvještaj o radu Udruge u proteklom razdoblju, usvajanje financijskog
poslovanja za 2023. godinu
2. Donošenje odluke o prestanku rada Udruge
3. Razno

Molimo Vas da svoj dolazak OBAVEZNO NAJAVITE na broj
098/1870751 tajnici Udruge Marini Bogdanović !

za UDITB-SDŽ:
Marina Bogdanović, tajnica udruge

Sretan Uskrs!

29.03.2024. Novosti Obavjest

Svim našim članovima i njihovim obiteljima, prijateljima Udruge, našim suradnicima i donatorima želimo sretan i blagoslovljen Uskrs ispunjen mirom, nadom i radošću!

Prof. Lada Zibar o bubrežnim bolestima

28.03.2024. Novosti Obavjest

Na linku ispod prenosimo tekst prof.dr.sc. Lade Zibar o važnosti probira i ranog prepoznavanja bubrežnih bolesti.

Članak pročitajte na portalzdravlje.hr

Webinar -14.ožujka

12.03.2024. Akcije Dijaliza Novosti Obavjest
Pozivamo vas na praćenje i sudjelovanje u  webinaru čije su teme “Novosti u krvožilnim pristupima za dijalizu” i “Kako ostvariti socijalna prava bubrežnih bolesnika”. Webinar će se održati u četvrtak 14.03.2024. s početkom u 17 sati.

Webinar se održava u sklopu obilježavanja Svjetskog dana bubrega – uključite se putem poveznice.

 

Postizanje optimalne skrbi za bubrege zahtijeva prevladavanje prepreka na više razina uz uzimanje u obzir kontekstualnih razlika u svjetskim regijama. To uključuje nedostatke u ranoj dijagnozi, nedostatak univerzalne zdravstvene zaštite ili osiguranja, nisku svijest među zdravstvenim radnicima i izazove s troškovima i dostupnošću lijekova. Za spašavanje bubrega, srca i života potrebna je višestruka strategija:

Zdravstvene politike – Primarna i sekundarna prevencija kronične bubrežne bolesti zahtijevaju ciljane zdravstvene politike koje holistički integriraju skrb o bubrezima u postojeće zdravstvene programe, osiguravaju financiranje za skrb o bubrezima i šire znanje o zdravlju bubrega u javnosti i zdravstvenom osoblju. Jednak pristup probiru bubrežnih bolesti, alatima za ranu dijagnozu i održiv pristup kvalitetnom liječenju treba se implementirati kako bi se spriječila kronična bubrežna bolest ili njezino napredovanje.

Pružanje zdravstvene skrbi – Neoptimalna skrb o bubrezima rezultat je ograničenog fokusa politike, neadekvatne edukacije pacijenata i pružatelja usluga, nedostatka resursa za visokokvalitetnu skrb i ograničenog pristupa pristupačnim lijekovima. Za uspješno provođenje strategija bitno je usvojiti sveobuhvatne, na bolesnika usmjerene i lokalno orijentirane pristupe za prepoznavanje i otklanjanje prepreka visokokvalitetnoj skrbi za bubrege.

Zdravstveni radnici – Rješavanje problema nedostatka stručnjaka za primarnu zdravstvenu zaštitu i specijalista za bubrege zahtijeva poboljšanje obuke, minimiziranje gubitka pružatelja zdravstvenih usluga i izgradnju kapaciteta među zdravstvenim radnicima, uključujući liječnike primarne zdravstvene zaštite, medicinske sestre i zdravstvene radnike u zajednici. Obrazovanje o odgovarajućem probiru KBB-a i pridržavanje preporuka smjernica kliničke prakse ključni su za uspješnu provedbu učinkovitih i sigurnih strategija liječenja. Prihvaćanje znanstvenih inovacija i korištenje farmakoloških i nefarmakoloških alata za liječenje KBB-a, kao i poticanje učinkovite komunikacije i empatije među stručnjacima uvelike bi utjecalo na dobrobit pacijenata.

Osnaživanje pacijenata i zajednica – Globalno, pacijenti imaju problema s pristupom skrbi i lijekovima zbog visokih troškova i dezinformacija, što utječe na njihovo zdravstveno ponašanje i pridržavanje. Podizanje svijesti o rizičnim čimbenicima KBB-a kao što su dijabetes, hipertenzija i pretilost, poboljšanje zdravstvene pismenosti o izboru zdravog načina života, brige o sebi i promicanje dugoročnog pridržavanja strategija liječenja može donijeti velike koristi, osobito ako se rano započne i dosljedno održava. Uključivanje pacijenata u organizacije za zagovaranje i lokalne zajednice osnažit će ih da donose informirane odluke i poboljšaju svoje zdravstvene ishode.

Cijelu brošuru preuzmite na linku.

Saznajte više o ovogodišnjem Svjetskom danu bubrega

08.03.2024. Akcije Novosti Obavjest
  • Više o ovogodišnjem Svjetskom danu bubrega saznajte na www.svjetskidanbubrega.com
  • Pratite aktivnosti ovogodišnjeg obilježavanja na Facebook stranici “Svjetski dan bubrega”.
  • Uključite se u Facebook grupu “Forum bubrežnih bolesnika” i razmjenjujte iskustva o zdravom životu s bubrežnom bolešću, postavljajte pitanja, raspravljajte.

Svjetski dan bubrega – 14. ožujka 2024.

07.03.2024. Akcije Novosti Obavjest

Procjenjuje se da kronična bubrežna bolest pogađa više od 850 milijuna ljudi diljem svijeta i rezultirala je više od 3,1 milijuna smrtnih slučajeva u 2019. Trenutno je bolest bubrega osmi vodeći uzrok smrti, a ako se zanemari, predviđa se da će biti 5. vodeći uzrok izgubljenih godina života do 2040.
Tijekom posljednja tri desetljeća napori u liječenju CKD-a bili su usredotočeni na pripremu i primjenu nadomjesnih terapija bubrega. Međutim, nedavna otkrića u terapiji nude neviđene mogućnosti za sprječavanje ili odgađanje bolesti i ublažavanje komplikacija kao što su kardiovaskularne bolesti i zatajenje bubrega, produžujući u konačnici kvalitetu i kvantitetu života za osobe koje žive s kroničnom bubrežnom bolesti.
Iako bi te nove terapije trebale biti univerzalno dostupne svim pacijentima, u svakoj zemlji i okruženju, prepreke kao što su nedostatak svijesti o KBB-u, nedovoljno znanje ili povjerenje u novije terapijske strategije, nedostatak stručnjaka za bubrege i troškovi liječenja pridonose dubokim razlikama u pristupu liječenju, osobito u zemljama s niskim i srednjim dohotkom, ali i u nekim okruženjima s visokim dohotkom. Ove nejednakosti naglašavaju potrebu za pomicanjem fokusa na svijest o KBB-u i izgradnju kapaciteta zdravstvene radne snage.

Upravo zbog toga ovogodišnja kampanja nosi naziv: Izjednačimo dostupnost skrbi i optimalnog liječenja.

Hrvatska je prva država članica EU koja uvodi Europsku iskaznicu i Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekta.

Projekt je dio Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a investicija je vrijedna više od dva milijuna eura.

Više detalja u prilogu Edukacija MOSI.

Sretan Božić i Nova 2024. godina!

22.12.2023. Novosti Obavjest

Svim našim članovima i njihovim obiteljima, prijateljima i suradnicima želimo sretan i blagoslovljen Božić, te veselu i zdravu Novu godinu!

 

 

Dani otvorenih vrata KBC split

24.11.2023. Akcije Novosti Obavjest

Nakon uspješnog prvog termina akcije i velikog odaziva građana, organizira se i drugi termin. Besplatni probir na kroničnu bubrežnu bolest u bolesnika sa šećernom bolesti održati će se:

25. i 26. studenog 2023. (subota i nedjelja)

od 8 do 15 sati (Firule, Centralni laboratorij)

Probir uključuje: mjerenje arterijskog tlaka, mjerenje snage mišića, laboratorijske pretrage krvi te urina i procjenu sastava tijela.

Naglašavamo da je probir predviđen samo za bolesnike sa šećernom bolesti.

Pozivamo sve zainteresirane koji ispunjavaju navedeni da se prethodno naruče za termin na telefonski broj 021/ 557 642 svakim radnim danom od 13:30 do 15:30 (narudžba obavezna!).

Kategorije