UDRUGA DIJALIZIRANIH I TRANSPLANTIRANIH BOLESNIKA SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE

O nama

Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Splitsko-dalmatinske županije je neprofitna udruga civilnog društva. Područje djelovanja udruge je u zdravstvenom i humanitarnom sustavu. Udruga okuplja članove koji se liječe dijalizom ili su transplantirale bubreg i članove njihovih obitelji, sa područja Splitsko-dalmatinske županije i drugih susjednih županija.

Udruga je osnovana davne 1985. godine i od tada djeluje u kontinuitetu. Svrha osnivanja udruge je unapređenje kvalitete života dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika, unapređenja liječenja i pružanja pomoći pri ostvarivanju prava i povlastica koje imaju invalidne osobe.

Danas udruga okuplja:

 • preko 25o članova /pacijenti koji se liječe hemodijalizom u sedam županijskih centara: Split, Makarska, Imotski, Sinj, Trogir, Supetar i Hvar, te peritonejskom – kućnom dijalizom
 • osobe koje su transplantirale bubreg
 • članove obitelji oboljelih
 • stručno medicinsko osoblje

Ciljevi udruge su:
Omogućiti i pružiti psihološku i svaku drugu podršku pacijentima koji ulaze u proces liječenja dijalizom ili su transplantirale bubreg.
Cilj nam je naučiti pojedinca da su prevencija i edukacija vrlo važni u procesu liječenja, te da pored prava koje mu osigurava sustav, on ima i obvezu edukacije i prevencije kako bi olakšao svoje tegobe i postigao bolje rezultate liječenja.

Sukladno navedenom Udruga obavlja slijedeće djelatnosti:

 • pružanje administrativne pomoći pri ostvarivanju prava i povlastica koje imaju osobe na dijalizi ili transplantirani
 • surađuje sa drugim udrugama i institucijama
 • organizira ili sudjeluje na stručnim skupovima
 • organizira edukativna predavanja i savjetovališta
 • organizira i obavlja informativnu i izdavačku djelatnost /tiskanje stručnih i promidžbenih materijala- brošura, letaka
 • obavlja i ostale poslove iz svoje nadležnosti

Neke od najznačajnijih aktivnosti koje Udruga provodi su:

 • Pružanje psihosocijalne pomoći i potpore svojim članovima
 • Obilježavanje Svjetskog dana bubrega / svake godine drugi četvrtak u mjesecu ožujku/
 • Obilježavanje Nacionalnog dana darivanja organa / 26. svibnja/
 • Obilježavanje Međunarodnog dana darivanja organa / u listopadu/
 • Sudjelovanje na Međunarodnim Susretima i sportskim igrama u Vitezu /BiH-a u lipnju/ i Rovinju /u rujnu/
 • Organizacija edukacijskih predavanja
 • Savjetovalište za novooboljele i članove njihovih obitelji / 3 x godišnje u prostoru udruge/

 

Ovdje možete pronaći statut udruge kao i druge dokumente vezane uz udrugu.

Novosti

POZIV NA IZVJEŠTAJNU SKUPŠTINU

UDRUGE DIJALIZIRANIH I TRANSPLANTIRANIH BOLESNIKA

SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE

03. svibnja 2024. u prostoru Udruge na adresi Šoltanska 1,
s početkom u 11,00 h i prijedlogom Dnevnog reda:

1. Izvještaj o radu Udruge u proteklom razdoblju, usvajanje financijskog
poslovanja za 2023. godinu
2. Donošenje odluke o prestanku rada Udruge
3. Razno

Molimo Vas da svoj dolazak OBAVEZNO NAJAVITE na broj
098/1870751 tajnici Udruge Marini Bogdanović !

za UDITB-SDŽ:
Marina Bogdanović, tajnica udruge

Svim našim članovima i njihovim obiteljima, prijateljima Udruge, našim suradnicima i donatorima želimo sretan i blagoslovljen Uskrs ispunjen mirom, nadom i radošću!

Na linku ispod prenosimo tekst prof.dr.sc. Lade Zibar o važnosti probira i ranog prepoznavanja bubrežnih bolesti.

Članak pročitajte na portalzdravlje.hr

Pozivamo vas na praćenje i sudjelovanje u  webinaru čije su teme “Novosti u krvožilnim pristupima za dijalizu” i “Kako ostvariti socijalna prava bubrežnih bolesnika”. Webinar će se održati u četvrtak 14.03.2024. s početkom u 17 sati.

Webinar se održava u sklopu obilježavanja Svjetskog dana bubrega – uključite se putem poveznice.

 

Postizanje optimalne skrbi za bubrege zahtijeva prevladavanje prepreka na više razina uz uzimanje u obzir kontekstualnih razlika u svjetskim regijama. To uključuje nedostatke u ranoj dijagnozi, nedostatak univerzalne zdravstvene zaštite ili osiguranja, nisku svijest među zdravstvenim radnicima i izazove s troškovima i dostupnošću lijekova. Za spašavanje bubrega, srca i života potrebna je višestruka strategija:

Zdravstvene politike – Primarna i sekundarna prevencija kronične bubrežne bolesti zahtijevaju ciljane zdravstvene politike koje holistički integriraju skrb o bubrezima u postojeće zdravstvene programe, osiguravaju financiranje za skrb o bubrezima i šire znanje o zdravlju bubrega u javnosti i zdravstvenom osoblju. Jednak pristup probiru bubrežnih bolesti, alatima za ranu dijagnozu i održiv pristup kvalitetnom liječenju treba se implementirati kako bi se spriječila kronična bubrežna bolest ili njezino napredovanje.

Pružanje zdravstvene skrbi – Neoptimalna skrb o bubrezima rezultat je ograničenog fokusa politike, neadekvatne edukacije pacijenata i pružatelja usluga, nedostatka resursa za visokokvalitetnu skrb i ograničenog pristupa pristupačnim lijekovima. Za uspješno provođenje strategija bitno je usvojiti sveobuhvatne, na bolesnika usmjerene i lokalno orijentirane pristupe za prepoznavanje i otklanjanje prepreka visokokvalitetnoj skrbi za bubrege.

Zdravstveni radnici – Rješavanje problema nedostatka stručnjaka za primarnu zdravstvenu zaštitu i specijalista za bubrege zahtijeva poboljšanje obuke, minimiziranje gubitka pružatelja zdravstvenih usluga i izgradnju kapaciteta među zdravstvenim radnicima, uključujući liječnike primarne zdravstvene zaštite, medicinske sestre i zdravstvene radnike u zajednici. Obrazovanje o odgovarajućem probiru KBB-a i pridržavanje preporuka smjernica kliničke prakse ključni su za uspješnu provedbu učinkovitih i sigurnih strategija liječenja. Prihvaćanje znanstvenih inovacija i korištenje farmakoloških i nefarmakoloških alata za liječenje KBB-a, kao i poticanje učinkovite komunikacije i empatije među stručnjacima uvelike bi utjecalo na dobrobit pacijenata.

Osnaživanje pacijenata i zajednica – Globalno, pacijenti imaju problema s pristupom skrbi i lijekovima zbog visokih troškova i dezinformacija, što utječe na njihovo zdravstveno ponašanje i pridržavanje. Podizanje svijesti o rizičnim čimbenicima KBB-a kao što su dijabetes, hipertenzija i pretilost, poboljšanje zdravstvene pismenosti o izboru zdravog načina života, brige o sebi i promicanje dugoročnog pridržavanja strategija liječenja može donijeti velike koristi, osobito ako se rano započne i dosljedno održava. Uključivanje pacijenata u organizacije za zagovaranje i lokalne zajednice osnažit će ih da donose informirane odluke i poboljšaju svoje zdravstvene ishode.

Cijelu brošuru preuzmite na linku.